Přeskočit na hlavní obsah

"Tak nám zabili Ferdinanda...

....pardon Voldemorta, paní McGonagalová."
Ač se o tom píše všude, včetně Denního věštce a recenze je na každém rohu, musím se i já podělit o zážitky z kina.

Harry Potter a relikvie smrti část 2., to je to, čemu říkají vyvrcholení desetileté éry kouzelníka z Bradavic. Předně: knížky sem nečetl, filmy sem viděl všechny tento týden a co mi nebylo jasné sem si našel na Wikipedii. Takže řekněme tak něco mezi čtenářem a nečtenářem, vím toho víc než je ve filmech, ale méně než je v knihách. Co se stane ale na konci, jsem si schválně nečetl, aby mě film taky trochu překvapil, napnul a pobavil.




Vezmu to od konce. Když shlédnu film a začnou titulky, mívám dva pocity, znáte to všichni. Jeden je úsměv na tváři, spokojenost na duši, prostě pohoda, spokojenost, film byl super a čumendu sem si užil. Druhý je když si řeknu, tak jako dobré no, ale radši sme mohli jít do hospody. A během filmu mám čas se napít, podívat se kolik je hodin, prostě zábava jak televizní noviny.
A tentokrát? Dost divný pocit. Něco mezi. Možná sem od toho očekával až moc a proto sem byl, ne zklamaný, ale pocit byl absolutní neutrál. Teď jak o tom přemýšlím tak se v tom úplně ztrácím. Na jednu stranu sem se ani chvíli nenudil, na druhou stranu mě to nepřekvapilo, nedojalo ani sem nelekl. Zasmál to jo, pár lehce vtipných hlášek a situací tam bylo, ovšem nejvíc se celé kino bavili u epilogu. Snad možná až žalostný smích to byl při pohledu na hlavní hrdiny po 19 letech. Mělo to být jinak nebo vůbec.




„...jo a Voldemorta sem teda zabil.“ Mohl by říct Harry v téměř poslední scéně, kdy prochází mezi mrtvými a zraněnými kamarády, kdy se o něj nikdo velice nezajímá kromě, Hagrida. Žádné oslavy, radost, vyvrcholení, Jupí, díky Harry.

V recenzích se hodně píše o tom že HP7/1 je nuda kde se nic neděje, mě se naopak líbí, že je taková v pohodě, člověk si to užije. Na to ale HP7/2 navazuje tak prvních 15 miunt. Pak je to řežba. Střih, akce, střih, polibe…střih, akce, střih, 10 minut vysvětlování, střih… akce. Za 130 minut se toho dovíte a vidíte jako za předchozí dva filmy. Nemáte čas ani vstřebat informaci a už se děje zase něco jiného. Jednička je hlavně o emocích bez výrazné akce a dvojka je přesně naopak. Kromě scénáře a na něm závislém timingu se jinak všechno povedlo. Kamera, efekty (3D není potřeba), hudba. Konec, vyvrcholení, nej... výhru dobra nad zlem sem si ale představoval trochu líp. Trailery slibují větší podívanou než to ve skutečnosti je.





Co se mi líbilo:
- Množící se zlato v trezoru Lestrangeových :)
- Zložár v Komnatě nejvyšší potřeby
- Neville se sice vyřádil a ž v polsedním filmu ale stálo to zato.
- McGonagalová celý film, ale nejvíce v souboji se Snapem.
- Scéna s umírajícím Snapem a Myslánkou.
- Celá scéná v Tajenmé komnatě s Romen a Hermoinou

Co ne:
- …kterou střihač usekl dřív, než se mi stačili roztáhnou radostí koutky
- V celém filmu člověk nemá čas vstřebávat emoce kterých tam ani moc není.
- Celkově mi dost scén přišlo jako klišé, a daly se předvídat (i bez knížek)
- Voldemort promlouval k Harrymu a nakonec ke všem ostatním jako z tlampačů po celých Bradavicích.
- Ta chvíle na kterou všichni čekají deset let, kdy prostě Harry oddělá Voldemorta. Stejný názor jako v úryvku recenze níže.
- Nakonec ten epilog, kdy Hermiona a Ron a Harry a Giny jsou o 19 let staší a posílají své dětí vlakem do Bradavic. Nikdy sem neviděl horší „stárnoucí make-up“. Smálo se celé kino.

"...To, že dôležité postavy (s ktorými sme strávili neraz aj celú sériu) opäť kapú mimo záber, by až tak hrozné nebolo. O dosť horšie je, že jeho (Steve Kloves) diletantstvo z Polovičného princa malo za následok to, že neznalci knihy budú (rovnako ako v prvej polovici) na určitých miestach skrátka zmätení. Ako Harry vie, že horcrux v Lestrangeovej trezore je akási čaša? Odkiaľ má to zrkadlo? Prečo sa záverečnej bitky zúčastnili aj obri a pavúky zo Zakázaného lesa? A tak ďalej, a tak ďalej. Hoci mi toto všetko vadilo, nebolo to to najhoršie. Vec, ktorá ma absolútne, ale absolútne uzemnila, bol záver. Ako je možné tak nehorázne odbiť skon, na ktorý fanúšikovia série čakajú dlhých desať rokov? Ako sakra môže Voldemort umrieť tak, že si pohrabe po hrudi akoby mal šelest na srdci a potom sa jednoducho zmení na popol a rozplynie sa?! A prečo (pre všetko na svete mi vysvetlite PREČO?!) potom musel Kloves ešte napísať tú Harryho prechádzku po chodbách Rokfortu a zasnené civenie na moste a ešte to "okoreniť" vtípkom so školníkom Filchom, akoby sa vôbec, ale vôbec nič nestalo? Akoby práve nebolo porazené najväčšie zlo čarodejníckeho sveta? Takto sa to nemalo skončiť. Voldemortova smrť mala byť VYVRCHOLENÍM, emotívnym a zimomriavkovým, prinášajúcim zadosťučinenie. To, čo som videl na plátne, sa tomu ani zďaleka nepriblížilo a ja som sa jednoducho cítil podvedený a oklamaný. A poprvýkrať som sa rozhodol naštvať sa na Davida Yatesa. Prečo si doprdele nemohol dupnúť a vynútiť si zmenu scenára? Prečo to všetko nechal v podobe, v akej to ten debil Kloves napísal? Ešte šťastie, že akcia je výborne natočená a že film je remeselne stále na vysokej úrovni, ako sme už od tohto režiséra zvyknutí. Presne ako pri prvej časti platí, že Klovesovo zlo neutralizuje práve Yates. Emotívnych a celkovo silných momentov (ako napríklad časť so Snapeovými spomienkami) je stále dostatok... ale záver je jednoducho pľuvanec do tváre všetkým, ktorí na tejto ságe vyrastali. Takto sa legendy nekončia...."

Zdroj: http://www.csfd.cz/uzivatel/153253-macejko/komentare/






Další recenze na www.csfd.cz a na www.moviezone.cz

Chtěl jsem být stručný, ale mám z toho tak rozporuplné pocity, že to asi ani nešlo.
Myslím, že až se na film podívám podruhé, budu mít názor zase trochu jiný.
Hned po kině 5/10. Teď 7/10.

Sice sem viděl všechny filmy a něco mi řekla i teta Wiki, ale dovolte mi dvě hloupé otázky:

Co vedlo Toma Rojvola Raddla k tomu být taková svině a zabít zrovna Potterovic rodinu?

Co vedlo Joanne Rowlingovou k tomu nazvat sedmý díl Relikvie smrti, když se to celé točí v podstatě jen kolem viteálů a ve filmu se o ně vlastně nikdo nějak nezajímá?




Komentáře

Terezka píše…
Koukám, že nebyl nikdo tak dobrotivý a nenapsal odpovědi na dvě v závěru položené otázky. Tákže... je k tomu potřeba přečíst knihy (podotýkám, že jsou asi o 1000% lepší, než všechny filmy dohromady). A taky jsem neviděla HP7/2, tak nevím, že se nevěnuje relikviím. Kniha ano. A to je v podstatě odpověď na druhou otázku. Autorka to tak pojmenovala proto, že Harry v určité fázi (a není nijak krátká) sedmé knihy řeší dilema relikvie/viteály. Je to hrozně silný moment té knihy, škoda, že z filmu zmizel. A k první otázce - vybral si je proto, že věděl o věštbě, která předurčila chlapce narozeného v určitý den (Harry, ale i Neville se ten den narodili), že ho porazí. A tak ho chtěl zneškodnit ještě jako nemluvně. O věštbách je to hlavně v pátém díle (sál věštěb na ministerstvu). Pikantní na tom je, že kdyby si Voldemort vybral Nevilla, byl by hlavním hrdinou on. Závěr? Přečti si knihy. Pěkně strávené chvilky přeju...
Méďa píše…
Díky Terko za komentář. Touhle dobou jsme už samozřejmě chytřejší...opravdu by bylo ale zajímavé kdyby si Voldemort vybral Nevilla:)
Nečtu. Takže ač bych možná rád knihy se mi přečíst asi nepodaří.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Existuje Santa Claus?

Na světě je asi dvě miliardy dětí (osoby mladší 18 let). Protože Santa nenavštěvuje děti Muslimů, Hindů, Židů a Buddhistů, snižuje to počet navštívených na 15%, čili asi 378 miliónu (podle Úřadu pro Populaci). Průměrná hodnota 3.5 domácnosti na dítě znamená 108 miliónů domů, přičemž předpokládáme existenci alespoň jednoho hodného dítěte v každém. Santa pracuje o Vánocích zhruba 31 hodin, díky různým časovým zónám. Předpokládejme, že cestuje na západ (což je logické). Celkově to znamená 967.7 návštěv za sekundu. To znamená, že pro každý Křestaňský dům s hodným dítětem má Santa asi 1/1000 sekundy na zaparkování saní, vysednutí, sestup krbovým komínem, naplnění ponožek, snědení občerstvení, které pro něj bylo připraveno, výstup komínem, nasednutí do sani a přesun k dalšímu domu. Když předpokládáme, že těchto 108 milionů domů je rovnoměrně rozloženo okolo Země (což není pravda, ale postačí to pro naše výpočty) znamená to 0.78 mil mezi dvěma domy, celkově 75.5 miliónů mil, nepočítaje přestá

Klíček v dlani

Vracím se domů po zvláštně prožitém dni a po hodně shibiii večeru s pocitem, že mít postel, která je jen moje, je jedna z nejlepších věcí na světě. V ruce žmoulám obyčejný malinký klíček, který mě dělí od mojí postele a procházím zkrz centrum dění na Baťově, kolme Společenského domu, kde to ovšem žije asi hlavně v sobotu večer.Vidím okna vibrující pod tlakem beatu z diskotéky; refletory prosvítající skrze škvíry mezi težkými závěsy; spoustu mladých lidí čekajících na noční autobus; pobíhající teenagery jen tak v tričku; párečky líbající se na lavičkách; mladíka čůrajícího do porstřed okrasného záhona; partičku, která hraje flašku, ale vítězí ten, kdo se trefí do odpadkového koše z dálky, jinak sbírá střepy. A přehlédl jsem jistě nějaké zvracející za rožkem či v keříku. Ještěže mám svoji postel..