Přeskočit na hlavní obsah

Recept

Maso na bramborech
Jednoduchý recept, při kterém nenaděláte moc nádobí moc se u něj nenadřete a je poměrně rychlý.

Pro 4 porce budeme potřebovat:
- 600g masa (vepřová kotleta)
- 800g brambor cca
- tři středně velké cibule

- kousek špeku
- olej
- libovolnou kořenící směs či koření podle chuti
- 100ml tatarské omáčky
- 300ml jogurtu nebo zakysané smetany
- dva stroužky česneku
- hromadu zelenin (okurky, rajčata, papriky,...)

Příprava:
Když to jde, tak den předem si do misky naložíme maso do směsi oleje s kořením.
Pozor! s olejem to nepřehánět, jen pár kapek, aby maso nebylo suché. Když to nejde uděláme to teď.
Nejprve ale začneme dresingem, aby se česnek trochu rozležel, než se zbytek udělá. Do malé misky dáme jogurt nebo smetanu, tatarku a rozmačkáme česnek. Pořádně promícháme a necháme uležet.
Do hlubokého plechu (takový ten normální do trouby) dáme na kostečky nakrájená špek a na p látky nakrájenou cibuli. Pokapeme olejem z masa, aby se brambory nepřipékali a o zbytek se postará špek.
Na to rovnoměrně rozložíme na tenké plátky nakrájené a oškrábané brambory. Na vrstvu brambor pak po celé ploše rozp
rostřeme nachystané maso. A celý plech pokapeme zbytkem oleje s kořením. Pozor na množství oleje, aby jídlo pak nebylo noc mastné. Pokud je koření málo můžeme ještě navrch přisipat.
Plech strčíme do trouby rozehřáté na 250°C a necháme péct.
Mezitím si na kostky nakrájíme zeleninu a déme do misky.
Sledujeme maso a jakmile má tu správnou upečenou barvu troubu vypneme a necháme ještě chvíli dělat.
Potom plech vytáhneme a společně se zeleninou a dresingem servírujeme. Můžeme podle libosti dochutit, ale myslím nebude třeba,
Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Všechny barvy konce

Co se děje?

Tak se dívám, že je to rok co sem naposledy psal článek. Pěkná doba. Ne že by nebylo za celou tu dobu o čem psát, ale nějak sem se k tomu neměl. Když byl čas tak sem to nepovažoval za důležité a naopak. Teď to vypadá že bych měl mít víc času i na psaní do blogů a snad i více chuti.Tak uvidíme. Střediskový blo g se začátkem roku sice pěkně rozjel, ale jeho nový rozměr ve formě Filmožroutů trochu překročil meze, takže Filmožrouti byli expandováni na vlastní blog . Držím klukům palce, zatím se jim daří. Co se týče vody v klubovně tak musím (ťuk, ťuk) zaklepat, ale letos ještě žádný problém a to je sněhu a vody mnohem víc než vloni. Doufám, že se nic nestane. Střediskový web www.skautotrokovice.org prochází začátkem roku aktualizací, takže kromě ankety , můžete opsat do svého kalendáře hromadu akcí, které máme připravené až do prázdnin. Včetně tábora, ten bude od 3. do 16. července. Dále se pak můžete podívat na fotky z posledních zajímavých akcí. I když to na první pohled není vidět t...

Zákaz odbočení vlevo!

V honbě za úsporami pohonných hmot přichází americká doručovatelská společnost UPS s revoluční myšlenkou – nezatáčet vlevo. Zdá se to absurdní, ale podle firemního odborníka na plánování tras Toma Dowdyho omezení zatáček vlevo v loňském roce ušetřilo firmě asi patnáct milionů dolarů. o se rovnalo přibližně dvaceti milionům litrů benzinu. Důvodem je podle něho velká spotřeba nákladních vozů v momentě, kdy při odbočování vlevo nejdříve čekají na místě při dávání přednosti v jízdě. Podle jeho výpočtů má totiž stojící doručovatelské auto, většinou hmotnější dodávka, zbytečně vysokou spotřebu a také dochází k většímu opotřebení motoru. Při plynulé jízdě s pravotočivými zatáčkami vyjde celá cesta mnohem úsporněji. Pro letošní rok tak firma předělala veškeré navigační systémy GPS a nastavila digitální mapy tak, aby na trase zdržovalo co nejméně odboček vlevo. Firemní plánovači letos počítají s úsporou až pět set milionů dolarů. Problémy s cenou ropy řeší i další firmy, o zavedení "lev...